• Psychodrama
 • Psychodrama is een methode ontwikkeld door de psychiater Moreno in 1921. Hij creëerde het uit zijn vroegere werk met groepstherapie, sociometrie en improvisatietoneel. Hij bedoelde er veel meer dan alleen een therapeutische methode. Eigenlijk is het geschikt voor alle gebieden waar wij in ons leven bij betrokken zijn. Psychodrama is als methode ook geschikt in […]

  Lees verder »
 • Therapie
 • Relatietherapie
 • Soms loop je samen in je relatie vast. Het liefst willen jullie samen verder, maar dan wel écht anders. Jullie willen begrijpen hoe en waardoor de ongewenste patronen in jullie relatie zich ontwikkelt hebben. Bij relatie problemen is de mogelijkheid om elkaars emoties te begrijpen en je eigen emoties te delen met de ander verstoord. […]

  Lees verder »
 • Relatietherapie
 • Thema’s relatietherapie
 • Thema’s waaraan gewerkt kan worden zijn: visie verschillen rondom opvoeding kinderen taken in/organisatie van de huishouding ambitie/wensen verschillen qua werk en ontwikkeling een open (intiemere) communicatie gelijkwaardigheid, macht/onmacht gevoelens conflicthantering seksuele problemen/items personen, bv. ouders, vrienden, die een (te) sterke invloed hebben/krijgen veranderende levensfases verliesverwerking van (schoon)ouders, dan wel eigen kind(eren) Openheid, groei en respect […]

  Lees verder »
 • Reacties
 • Een dankwoord en reflectie van een echtpaar
 • Dank voor hoe je ons hebt geholpen te beseffen wat we ieder doen als we pijnlijk worden geraakt. Hoe vaak en gemakkelijk dat gebeurt en hoe gevoelig we eigenlijk zijn. Het verbreken van het liefdevolle contact doordat we vechten of verdwijnen is ons ieder echt helder geworden. En de spannende verantwoordelijkheid om het weer te […]

  Lees verder »
 • Het verhaal van een cliënt
 • Toen Anita mij vroeg of ik mijn ervaringen als cliënt met haar therapievorm wilde vertellen op de site, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb namelijk ervaren hoe sterk psychodrama werkt en ben daardoor erg enthousiast geworden.

  Lees verder »
 • Het verhaal van een cliënt
 • Toen mijn huwelijk in een heftige crisis belande heb ik besloten om hulp te vragen.
  Ik zat emotioneel op slot en was mijzelf in mijn huwelijk kwijtgeraakt.
  Mijn vrouw kende Anita en haar wijze van therapie geven goed.
  In het verleden was ik al eens bij een psycholoog geweest en dat was niet goed bevallen.
  Omdat ik bij hem rationeel veel kon verklaren en/of weerleggen, was ik geen therapie nodig.

  Lees verder »

Actuele informatie

De Rolwissel:voordeur

 Corona crises
Het zijn zware tijden voor iedereen. Het thuis blijven, niet werken, studies die fysiek niet bereikbaar zijn, brengt allemaal onrust met zich mee. We staan stil, maar weten niet voor hoelang. Dit maakt het leven onvoorspelbaar en dat maakt onrustig en onveilig. De Corona situatie is zeer ernstig en kan als extra belastend ervaren worden.

De Rolwissel is open, zolang Anita Naus zelf geen ziekte klachten heeft. De Rolwissel is open voor cliënten die zelf ook geen symptomen vertonen. De praktijk aan huis is rustig gelegen en groot genoeg om de richtlijn van 1,5 meter afstand in acht te kunnen nemen. De praktijk wordt na ieder cliënt contact volledig schoongemaakt.
Mocht u vragen hebben, een afspraak willen maken, dan kunt u altijd bellen of mailen.

Nachtmerries, het proces, de functie en hoe kom je er vanaf?

Nachtmerries zijn naar voor grote en kleine mensen, zeker als ze herhalend zijn. Niet zeggen “Ach het was maar een nare droom, het is niet echt, denk er maar niet meer aan.” Er overdag over praten is belangrijk en verzinnen wat jezelf, of je kind, kan doen om er sterk en als overwinnaar uit te voorschijn kan komen.

Ontwikkeling van denken over pillen en evidence based therapieën

‘Wat de wetenschap ons leert is dat patiënten vooral veel baat hebben bij een goede relatie met hun behandelaar. Voor de rest is het vooral trial and error.’ zegt Hoogleraar psychiatrie Van Os in onderstaand artikel.

https://www.volkskrant.nl/cs-b8ca6f9d

Ontwikkeling van baby’s brein


Rebecca Saxe vertelt in deze presentatie (2018) over haar onderzoek hoe het brein van baby’s zich ontwikkelt. Men ging ervan uit dat baby’s beginnen te leren, dat hun brein zich ontwikkeld op sociaal gebied, NA de geboorte. Wat een verrassing was dat baby’s worden geboren met verwachtingen hoe de wereld buiten de baarmoeder eruit zal zien. Baby’s ‘weten’ al hoe een gezicht eruit ziet! en baby’s kiezen van wie ze willen leren en waar ze naar willen kijken. Boeiende ontdekkingen!!
 

Partnerkeuze?

In bovenstaand eerste filmpje wordt verteld dat ‘we’ tegenwoordig niet het geduld en het werk van een relatie willen, maar vooral de voordelen.
Echter een partner-relatie onderhouden kost werk, aandacht, geduld en liefde. Daar gaat het tweede filmpje over.

Geluk en relaties

Tijdens een lang lopend onderzoek over geluk,
kwam het volgende naar voren:
dat een goede (partner) relatie de weg is naar een gevoel
van geborgenheid, geluk én een gezonder leven!
Dat betekent niet dat de relatie altijd stabiel is,
dat er nooit conflicten of problemen zijn.
Belangrijk is, blijven praten, blijven investeren
in de relatie vanuit liefde.

 

Psychodrama en Moreno

In onderstaand filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk Moreno, de grondlegger van psychodrama, was voor onze huidige kijk op groepen.

Training Psychodrama

 

 

Liegen en het vormen van een identiteit

Kan je echt goed zien of een kind liegt? en wat is de functie van liegen?