• Psychodrama
  • Psychodrama is een methode ontwikkeld door de psychiater Moreno in 1921. Hij creëerde het uit zijn vroegere werk met groepstherapie, sociometrie en improvisatietoneel. Hij bedoelde er veel meer dan alleen een therapeutische methode. Eigenlijk is het geschikt voor alle gebieden waar wij in ons leven bij betrokken zijn. Psychodrama is als methode ook geschikt in […]

    Lees verder »
  • Therapie
  • Relatietherapie
  • Soms loop je samen in je relatie vast. Het liefst willen jullie samen verder, maar dan wel écht anders. Jullie willen begrijpen hoe en waardoor de ongewenste patronen in jullie relatie zich ontwikkelt hebben. Bij relatie problemen is de mogelijkheid om elkaars emoties te begrijpen en je eigen emoties te delen met de ander verstoord. […]

    Lees verder »
  • Relatietherapie
  • Thema’s relatietherapie
  • Thema’s waaraan gewerkt kan worden zijn: visie verschillen rondom opvoeding kinderen taken in/organisatie van de huishouding ambitie/wensen verschillen qua werk en ontwikkeling een open (intiemere) communicatie gelijkwaardigheid, macht/onmacht gevoelens conflicthantering seksuele problemen/items personen, bv. ouders, vrienden, die een (te) sterke invloed hebben/krijgen veranderende levensfases verliesverwerking van (schoon)ouders, dan wel eigen kind(eren) Openheid, groei en respect […]

    Lees verder »
  • Reacties
  • Een dankwoord en reflectie van een echtpaar
  • Dank voor hoe je ons hebt geholpen te beseffen wat we ieder doen als we pijnlijk worden geraakt. Hoe vaak en gemakkelijk dat gebeurt en hoe gevoelig we eigenlijk zijn. Het verbreken van het liefdevolle contact doordat we vechten of verdwijnen is ons ieder echt helder geworden. En de spannende verantwoordelijkheid om het weer te […]

    Lees verder »
  • Het verhaal van een cliënt
  • Toen Anita mij vroeg of ik mijn ervaringen als cliënt met haar therapievorm wilde vertellen op de site, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb namelijk ervaren hoe sterk psychodrama werkt en ben daardoor erg enthousiast geworden.

    Lees verder »
  • Het verhaal van een cliënt
  • Toen mijn huwelijk in een heftige crisis belande heb ik besloten om hulp te vragen.
    Ik zat emotioneel op slot en was mijzelf in mijn huwelijk kwijtgeraakt.
    Mijn vrouw kende Anita en haar wijze van therapie geven goed.
    In het verleden was ik al eens bij een psycholoog geweest en dat was niet goed bevallen.
    Omdat ik bij hem rationeel veel kon verklaren en/of weerleggen, was ik geen therapie nodig.

    Lees verder »

Actuele en boeiende informatie

De Rolwissel:voordeur


Psychodrama en Moreno


In onderstaand filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk Moreno, de grondlegger van psychodrama, was voor onze huidige kijk op groepen.


Actie methode psychodrama


In het filmpje wordt de aanvullende waarde van psychodrama en de psychodramatische techniek de rolwissel toegelicht.


Waarom moeten we af van DSM5 diagnoses?


In het filmpje licht Jim van Os verder toe waarom hij vindt dat we af moeten van DSM5 diagnoses, waarbij hij uitlegt dat het een behandeling zich moet richten op emotie-regulatie.

Psychiater Jim van Os vindt dat de psychiatrie ofwel het hokjes denken t.a.v. diagnostiek en de daaruit voortvloeiende ‘hokjes’ behandelingen op de schop moet. Hij vindt de context waarin een persoon leeft belangrijker dan de DSM5 diagnostiek. Hij zegt:”Mentaal lijden ontstaan als reactie op wat er in jou omgeving gebeurt, daar moet de focus op liggen en niet op de hokjes. Als duidelijk is wat de context van het probleem is kunnen we werken aan herstel.” Psychodrama richt zich met name op de context en de vorm van een psychisch lijden en hoe de persoon zich ertoe verhoudt. Door de methode psychodrama wordt dit zichtbaar op een concrete en inzichtelijke wijze.


Verschillen en de gevolgen



Uitleg over hechting processen.



Nachtmerries


Nachtmerries zijn naar voor grote en kleine mensen, zeker als de zij herhalend zijn. Er overdag over praten is belangrijk.


Ontwikkeling van baby’s brein



Rebecca Saxe vertelt in deze presentatie (2018) over haar onderzoek hoe het brein van baby’s zich ontwikkelt. Wat een verrassing was dat baby’s worden geboren met verwachtingen hoe de wereld buiten de baarmoeder eruit zal zien. Baby’s ‘weten’ al hoe een gezicht eruit ziet! en baby’s kiezen van wie ze willen leren en waar ze naar willen kijken. Boeiende ontdekkingen!!
 

Partnerkeuze?


In bovenstaand eerste filmpje wordt verteld dat ‘we’ tegenwoordig niet het geduld en het werk van een relatie willen, maar vooral de voordelen. Echter een partner-relatie onderhouden vraagt aandacht, geduld, begrip en liefde. Daar gaat het tweede filmpje over.


Geluk en relaties


Tijdens een lang lopend onderzoek over geluk,
kwam het volgende naar voren:
dat een goede (partner) relatie de weg is naar een gevoel
van geborgenheid, geluk én een gezonder leven!
Dat betekent niet dat de relatie altijd stabiel is,
dat er nooit conflicten of problemen zijn.
Belangrijk is, blijven praten, blijven investeren
in de relatie vanuit liefde.

 

 

Liegen en het vormen van een identiteit

Kan je echt goed zien of een kind liegt? en wat is de functie van liegen?