• Actueel
  • Actuele en boeiende informatie
  • Psychodrama en Moreno In onderstaand filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk Moreno, de grondlegger van psychodrama, was voor onze huidige kijk op groepen. Actie methode psychodrama In het filmpje wordt de aanvullende waarde van psychodrama en de psychodramatische techniek de rolwissel toegelicht. Waarom moeten we af van DSM5 diagnoses? In het filmpje licht Jim van […]

    Lees verder »
  • Workshop Psychodrama
  • Datum volgende workshop is onbekend Psychodrama is in te zetten bij de verschillende therapie vormen, zoals: Schemagerichte therapie, Transactionele Therapie (T.A.) Interpersoonlijke therapie (IPT) Systeemtherapie, Mentalization-Based Family Therapy (MBFT) Mentaliseren-bevorderende therapie Psychodrama is in te zetten bij (communicatie) trainingen, zoals: Assertiviteitstrainingen, de RET Teamprocessen Conflict hantering Persoonlijke Effectiviteit. Deze workshop is voor professionals: • uit […]

    Lees verder »

Psychodrama is een methode ontwikkeld door de psychiater Moreno in 1921. Hij creëerde het uit zijn vroegere werk met groepstherapie, sociometrie en improvisatietoneel. Hij bedoelde er veel meer dan alleen een therapeutische methode. Eigenlijk is het geschikt voor alle gebieden waar wij in ons leven bij betrokken zijn.

Psychodrama is als methode ook geschikt in trainingen voor het bedrijfsleven en het onderwijs.

Voorop staat bij psychodrama het beleven, ontdekken, herkennen en van daaruit erkennen van de communicatie van jezelf en de ander. Moreno heeft altijd benadrukt dat creativiteit en spontaniteit de oorsprong van vitaliteit en geestelijke ontwikkeling beïnvloeden. Psychodrama is dan ook creatief, spontaan en actief.

De wetenschap, het verhaal

Bij De Rolwissel staat het verhaal van een persoon centraal, door naar een verhaal (empatisch) te luisteren, vragen te stellen over iemand zijn beleving van ‘het’ verhaal. Er kan gebruik worden gemaakt van foto’s uit iemand zijn leven. De foto’s oftewel scenes uit iemand zijn/haar leven kunnen worden uitgespeeld. De Rolwissel heeft een breed scala aan strategieën in de toolbox. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd dat mensen op elkaar lijken vanuit kwantitatief wetenschappelijk onderzoek. Echter dat het luisteren naar iemand zijn individuele verhaal belangrijkste is, wat kwalitatief onderzoek doet. Ieder mens uniek is en er maar weinig mensen voldoen precies aan het gemiddelde cijfer wat naar voren komt uit kwantitatief onderzoek.

Onderstaand een interview met Marcia Karp, zij is een ervaren psychodrama therapeut/coach.
Zij verteld over psychodrama en hoe zij daar mee werkt.

)