• Relatietherapie
 • Thema’s relatietherapie
 • Thema’s waaraan gewerkt kan worden zijn: visie verschillen rondom opvoeding kinderen taken in/organisatie van de huishouding ambitie/wensen verschillen qua werk en ontwikkeling een open (intiemere) communicatie gelijkwaardigheid, macht/onmacht gevoelens conflicthantering seksuele problemen/items personen, bv. ouders, vrienden, die een (te) sterke invloed hebben/krijgen veranderende levensfases verliesverwerking van (schoon)ouders, dan wel eigen kind(eren) Openheid, groei en respect […]

  Lees verder »
 • Actueel
 • Actuele en boeiende informatie
 • Psychodrama en Moreno In onderstaand filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk Moreno, de grondlegger van psychodrama, was voor onze huidige kijk op groepen. Actie methode psychodrama In het filmpje wordt de aanvullende waarde van psychodrama en de psychodramatische techniek de rolwissel toegelicht. Waarom moeten we af van DSM5 diagnoses? In het filmpje licht Jim van […]

  Lees verder »
 • Reacties
 • Een dankwoord en reflectie van een echtpaar
 • Dank voor hoe je ons hebt geholpen te beseffen wat we ieder doen als we pijnlijk worden geraakt. Hoe vaak en gemakkelijk dat gebeurt en hoe gevoelig we eigenlijk zijn. Het verbreken van het liefdevolle contact doordat we vechten of verdwijnen is ons ieder echt helder geworden. En de spannende verantwoordelijkheid om het weer te […]

  Lees verder »
 • Het verhaal van een cliënt
 • Toen Anita mij vroeg of ik mijn ervaringen als cliënt met haar therapievorm wilde vertellen op de site, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb namelijk ervaren hoe sterk psychodrama werkt en ben daardoor erg enthousiast geworden.

  Lees verder »
 • Het verhaal van een cliënt
 • Toen mijn huwelijk in een heftige crisis belande heb ik besloten om hulp te vragen.
  Ik zat emotioneel op slot en was mijzelf in mijn huwelijk kwijtgeraakt.
  Mijn vrouw kende Anita en haar wijze van therapie geven goed.
  In het verleden was ik al eens bij een psycholoog geweest en dat was niet goed bevallen.
  Omdat ik bij hem rationeel veel kon verklaren en/of weerleggen, was ik geen therapie nodig.

  Lees verder »

Soms loop je samen in je relatie vast. Het liefst willen jullie samen verder, maar dan wel écht anders. Jullie willen begrijpen hoe en waardoor de ongewenste patronen in jullie relatie zich ontwikkelt hebben.


Bij relatie problemen is de mogelijkheid om elkaars emoties te begrijpen en je eigen emoties te delen met de ander verstoord. Dat kan zijn omdat beide partners zich te kwetsbaar voelen en/of dat één van de partners of beiden niet geleerd hebben hoe de eigen emoties te verwoorden, waardoor het delen van deze emoties erg lastig is.

In 2012 heb ik de basistraining EFT (Emotionally Focused Therapy) gevolgd. EFT is met name gericht op partner-relatietherapie. EFT en Psychodrama hebben dezelfde roots. Beiden zijn gericht op hechting en je veilig verbinden met een ander.

Stichting EFT Nederland

Door onderstaand filmpje krijgt u / krijgen jullie meer informatie te zien hoe EFT relatietherapie bij De Rolwissel kan verlopen


Stap 1
Jullie maken een afspraak voor een gezamenlijk intake gesprek. Het is belangrijk dat jullie je beiden prettig voelen bij De Rolwissel.

Stap 2
Jullie nemen een besluit om door te gaan met De Rolwissel of elders hulp te zoeken.

Stap 3
Jullie gaan verder met De Rolwissel. In een vervolggesprek worden afspraken gemaakt. Afspraken zoals de frequentie van de sessies, wellicht, naast gezamenlijke sessies, ook individuele sessies, evaluatie momenten e.d.

Stap 4
Het therapie proces krijgt de ruimte: de opstart fase, de middenfase, de afrondingsfase en de nazorg fase.

Stap 5
relatietherapie wordt beëindigt.

Wil je meer informatie of je aanmelden voor de EFT Relatietherapie bij De Rolwissel

info@derolwissel.nl