• Therapie
 • Relatietherapie
 • Soms loop je samen in je relatie vast. Het liefst willen jullie samen verder, maar dan wel écht anders. Jullie willen begrijpen hoe en waardoor de ongewenste patronen in jullie relatie zich ontwikkelt hebben. Bij relatie problemen is de mogelijkheid om elkaars emoties te begrijpen en je eigen emoties te delen met de ander verstoord. […]

  Lees verder »
 • Relatietherapie
 • Thema’s relatietherapie
 • Thema’s waaraan gewerkt kan worden zijn: visie verschillen rondom opvoeding kinderen taken in/organisatie van de huishouding ambitie/wensen verschillen qua werk en ontwikkeling een open (intiemere) communicatie gelijkwaardigheid, macht/onmacht gevoelens conflicthantering seksuele problemen/items personen, bv. ouders, vrienden, die een (te) sterke invloed hebben/krijgen veranderende levensfases verliesverwerking van (schoon)ouders, dan wel eigen kind(eren) Openheid, groei en respect […]

  Lees verder »
 • Actueel
 • Actuele en boeiende informatie
 • Psychodrama en Moreno In onderstaand filmpje wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk Moreno, de grondlegger van psychodrama, was voor onze huidige kijk op groepen. Actie methode psychodrama In het filmpje wordt de aanvullende waarde van psychodrama en de psychodramatische techniek de rolwissel toegelicht. Waarom moeten we af van DSM5 diagnoses? In het filmpje licht Jim van […]

  Lees verder »

Het verhaal van een cliënt

Toen Anita mij vroeg of ik mijn ervaringen als cliënt met haar therapievorm wilde vertellen op de site, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb namelijk ervaren hoe sterk psychodrama werkt en ben daardoor erg enthousiast geworden.

Toen er twee jaar geleden een crisis in mijn relatie ontstond, was het voor mij duidelijk waar ik hulp moest vragen. Enkele jaren eerder namelijk, had ik voor mijn opleiding bij Anita ‘leertherapie’ gevolgd, zowel in een groep als individueel. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de therapievorm psychodrama. Tijdens deze leertherapie sessies heb ik veel over mijzelf geleerd. Het heeft mij steviger gemaakt. Daardoor kan ik mijn werk als hulpverlener beter uitvoeren, aangezien ik daarin zelf toch belangrijk gereedschap ben.

Het krachtige van psychodrama vind ik, doordat er evenveel aandacht geschonken wordt aan lichaamstaal en symboliek als aan het gesproken woord, het onderbewuste zichtbaarder wordt. Al die gedachten en gevoelens die we onszelf niet toestaan komen via de kanalen waar we niet zo veel controle over hebben toch naar buiten. Anita pikt deze signalen feilloos op en gaat daar mee aan de slag. Soms heel confronterend, maar vaak ook opluchting omdat er zoveel duidelijker wordt.

Mijn man en ik hadden tijdens onze relatie van 22 jaar ondertussen al aardig wat onbewust met onze ‘goede gesprekken’ toegedekt en onderdrukt. Zo overtuigden we lange tijd elkaar, onze omgeving en onszelf dat we een goede relatie hadden. Totdat ik verliefd werd op een ander en er allerlei emoties losbarsten die we niet meer konden verklaren. Er ontstonden er grote twijfels of onze relatie nog wel levensvatbaar was of niet.

Juist omdat we zo goed met elkaar konden praten, was psychodrama voor ons een goede methode om te onderzoeken hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. We zijn afwisselend individueel en samen met Anita aan de slag gegaan. Vooral het gebruik van symbolen, het ruimtelijk maken, het verwisselen van plaats en de observaties van Anita zijn erg waardevol geweest.

Ik heb de sessies bij Anita ervaren als een grote verrijking van mijn leven. Ik ben er zowel in mijn autonomie als in mijn verbondenheid met mijn man erg door gegroeid. Anita is er altijd vol aandacht, werkt zeer zorgvuldig, is erg integer en heeft een warme persoonlijkheid.